Отворена изложба „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“

У Галерији Народног музеја у Врању вечерас је отворена изложба „Заборављени јунак др Владан Ђорђевић“, поводом Дана државности Србије. Организатор је Народни музеј у Врању у сарадњи са нишким Народним музејем. Отварање изложбе изазвало је интересовање грађана и представника јавног живота града Врања.

На отварању изложбе говорили су: председник Скупштине града Врања Дејан Тричковић, доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу и рецензент изложбе др Дејан Антић, кустос Народног музеја у Нишу и аутор изложбе Ивана Груден Милентијевић, портпарол Војне болнице у Нишу Мила Недељковић и директор Народног музеја у Врању Саша Стаменковић.

Др Владан Ђорђевић је као државни стипендиста, завршио студије медицине у Бечу а онда и специјализацију хирургије, као један од најбољих студената чувеног професора Билрота. Иницијатор је оснивања многих друштава и организација од којих су најзначајнија: Српско лекарско друштво, Војни санитет Србије и Друштво Црвеног крста Србије. Поред дела из историје медицине др Владан Ђорђевић је писао приповетке, романе, историје, путописне репортаже, козерије, критике и рецензије. Остао је упамћен и као покретач и уредник часописа „Отаџбина“ који је са прекидима излазио од 1875. до 1892. године. Био је председник Владе и дипломата у Атини и Цариграду. Због свих његових заслуга Српска академија наука и уметности прогласила је 2020. годину – „Годином академика Владана Ђорђевића“.

Овом изложбом Народни музеј y Врањy даo је допринос обележавању 90 година од смрти др Владана Ђорђевићa.

 

Подели: