Отворена Mеморијална изложба „Трагови у бескрају“ посвећена Горану Станковићу

У Галерији Народног универзитета у Врању вечерас је отворена Mеморијална изложба слика Горана Станковића, преминулог управника Галерије Народног универзитета у Врању и познатог врањског сликара под називом „Трагови у бескрају“. Отварању су присуствовали чланови породице Станковића, запослени у Народном универзитету у Врању, полазници Ликовне радионице и бројни грађани.

Горан Станковић је био познат врањски уметник, дипломац индустријског дизајна који је свој радни век завршио као управник Галерије Народног универзитета у Врању. Последњу самосталну изложбу приредио је 2015. године а припремао се за своју ретроспективну изложбу. Поставка „Трагови у бескрају“ је постхумна ретроспективна изложба његових радова насталих у распону од прве самосталне изложбе у дворишту Прибојчићеве куће 1985. године, до радова насталих 2018. године. Образован као дизајнер, за собом је оставио дела изузетне уметничке вредности, предано и упорно сликао на свој начин доживљај природе која га окружује и до краја остао доследан самом себи.

О Станковићу је надахнуто говорио врањски песник Жикица Димитријевић, евоцирајући успомене из младости, као и времена када су он и Станковић били цимери. Говорио је и о стваралачком раду преминулог уметника.

Изложба у част и сећање на Горана Станковића биће организована на сваке две године, а радове ће излагати полазници Ликовне радионице која ради у оквиру Народног универзитетета у Врању. Ликовну радионицу су управо покренули 1996. године и водили Горан Станковић и његова супруга Весна Маринковић Станковић, која успешно води Ликовну радионицу и сада.

Љубитељи ликовне уметности изложбу ће моћи да погледају до 6. марта.

Подели: