Под слоганом “Загрли снажно” обележен Светски дан деце оболеле од рака

Под слоганом „Много је важно да загрлиш снажно“ и ове године је обележен 15. фебруар, Светски дан деце оболеле од рака. Према речима волонтерки Националног удружења родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР из Врања, Јелене Станимировић и Ирене Златковић, због несташице хелијума који је неопходан у медицинске сврхе и ове године, као и прошле, нису се пуштали балони, већ су је упућен позив свима да данас не штеде руке за грљење.

Симболично је тачно у 13 сати Кристина Стоиљковић из Врања пустила само један балон у облику срца ка небу како би се сетили деце која су оболеле од рака, како би пружили подршку деци која се лече и којима је потребно да знају да нису сама као и да се сетимо деце која више нису са нама.

Осим окупљања којим се пружа подршка деци оболелој од малигних болести, прикупљале су се и донације за нову Родитељску кућу, која би требало трајно да реши проблем смештаја деце из унутрашњости која због лечења морају дуже да бораве у Београду са својим породицама.

У центру Врања, на шеталишту био је постављен и штанд са информативим флајерима, донаторском кутијом и продајним НУРДОР артиклима, а сви они који су дошли да пруже подршку овој акцији послужени су тортом.

Дуготрајно онколошко лечење ван места пребивалишта и проналазак смештаја у близини клинике представљају огроман проблем породицама оболелих малишана. Циљ отварања Родитељских кућа је да се родитељима и деци, у што већој мери, олакша дуготрајно, тешко, исцрпљујуће и неизвесно лечење. У Београду, Нишу и Новом Саду, у пет Родитељских кућа, НУРДОР свакодневно, потпуно бесплатно, пружа гостопримство и психосоцијалну подршку за, чак, 25 породица из читаве Србије чији малишани хемио и радио терапије примају амбулантно у Дневним болницама хематоонколошких одељења. Смештај у Родитељским кућама, представља важан вид, не само материјалне, већ и психо-социјалне подршке и омогућава родитељима да се, уз редовне посете волонтера, психолога и социјалног радника, опуштеније и у већој мери посвете својој деци. Боравак у Родтељским кућама, у топлом окружењу сличном дому, има изузетно повољан утицај и на малишане, на сам процес њиховог лечења.

Потребна средства за реализацију овог пројекта на годишњем нивоу износе: 5. 994.060,00 динара (психосоцијална подршка, трошкови смештаја и превоза), док је за просечан боравак (4 месеца) 1 малишана у пратњи родитеља у Родитељској кући неопходно издвојити: 80.000 динара – наводи се на сајту НУРДОР-а (www.nurdor.org)

Подршку данашњем окупљању које се у Врању организује пету годину заредом пружили су бројни грађани Врања као и градоначелник др Слободан Миленковић, помоћник градоначелника Саша Пешић и чланица Градског већа Зорица Јовић.

Светски дан деце оболеле од рака је у исто време, од 12 до 14 сати, обележен у више од 30 градова у Србији.

Подели: