Савет за просвету ГрО СНС Врање обележио Међународни дан матерњег језика

Поводом Међународног дана матерњег језика у просторијама ГрО Српске напредне странке у Врању, Савет за просвету ГрО СНС Врање организовало је презентацију. Овом приликом прикупљане су и књиге које ће бити поклоњене некој од школа.

-Сваке године овај дан – 21. посвећујемо једној врсти презентације, овог пута је мало другачије имамо и филм. Имамо и једну хуманитарну акцију, прикупљање књига да би донирали некој школи, да ли се сеоској или градској видећемо. Поручила бих свима чувајте српско слово, српско писмо, јер ништа друго не постоји сем ми њих да сачувамо.- рекла је овом приликом председница Савета за просвету ГрО СНС Врање Гордана Јовановић.

-Матерњи језик је обележје народа попут химне, попут државне заставе, попут светиња, манастира и цркава, заправо он је корен и доказ да један народ постоји, да га има, да се развија и да се негује.- рекла је чланица Савета за просвету ГрО СНС Врање Весна Анђелковић истакавши да је српски језик обележје српске националности.

Презентацију је припремила професорка српског језика Милица Стојиљковић. Обележавању Међународног дана матерњег језика присуствовала је и градска већница за културу, образовање, информисање и верска питања Зорица Јовић.

Међународни дан матерњег језика обележава се као сећање на студенте који су 1952. године убијени у Даки, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични језик. Овај дан успостављен је 1999. године од стране УНЕСКА на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године са циљем да се подигне свест о значају матерњег језика и мултилингвизма.

Подели: