Одржано књижевно вече уочи Осмомартовског салона књига

У малој сали Галерије Народног универзитета Врање у петак 28. фебруара одржано је књижевно вече Милкице Милетић и представљање издавачке куће Дерета из Београда. Осим Милкице Милетић учествовао је уредник издавачке куће Дерета Зоран Богнар, модератор је био Миша Стојчић а у музичком делу наступио је Борис Капетановић.

Ово књижевно вече било је и увод у традиционални Осмомартовски салон књига у Врању који ће бити одржан од 2. до 8. марта  у организацији Народнoг универзитетa. Салон ће бити одржан у холу испред Галерије Народног универзитета у згради Дома културе.

Милкица Милетић је по образовању дипломирани правник. Пише поезију, прозу и поезију за децу. Активно сарађује с књижевним часописима. Објављене су јој збирке поезије: Трагом љубави (1995), Од шаке до усана (1999), У ретровизору (2001), С оне стране (2002); роман Запис на латици руже (2003) и роман од кратких прича Канабе (2009). Живи и ради у Чачку, где уређује књижевни и драмски програм у Дому културе.

Ауторка је за ТВ Врањска плус говорила о својим романима који чине трилогију о Чачку и његовој историји:

-Први роман је у средњем веку, дешава се у средњем веку од 1408. године од првог помињања Чачка, то је било једно обимно истраживање које се бавило историјом и тог времена и приватним животом тог времена, углавном животом наших просечних, овдашњих људи, међутим наша историја, историја нашег краја и уопште Србије везана је за Дубровник, за Шибеник, за Котор, тако да је јако интересантан први роман, он је добио Деретину награду, дакле половина се дешава у Чачку друга половина се дешава у Дубровнику. Зашто се зове „Terra d’oro“, зове се зато што тада, на тадашњој карти света Србија је била означена као земља злата и сребра.

Други роман „Звона Богородице Градачке“ то је такође једна занимљива прича која је изгледа само мене чекала. То су звона наша, која су од 1454. године односно када су Турци ушли у Чачак нестала и сви освајачи имали су за задатак да пронађу та звона. Та звона су пронађена равно после 416. година била су закопана 50 метара од наше цркве на метар и двадесет дубине што је чудо само по себи и могу се чути и дан данас са звоника чачанске цркве.

Трећа књига која, ево негде сам при крају, трећи део трилогије тиче се тога да је Чачак био подељен на источно и западно царство дакле, један део Чачка био је у Аустроугарској, а други део Чачка био је у Отоманском царству, то је трајало неких двадесет година, тако да је та ситуација која се тада дешавала, много подсећа на ову данашњу, много подсећа на то да ли смо у Европи или нисмо у Европи.- рекла Милкица Милетић изразивши уједно велико задовољство што је у Борином граду.

Директорка Народног универзтета Гордана Димитријевић рекла је да је сарадња са издавачком кућом Дерета отпочела много раније.

-Ако се сећате гост „Књижевне колоније 2019.“ је био Зоран Богнар тада као књижевник данас се појављује у улози главног и одговорног уредника ове издавачке куће. Такође, Бранислав Јанковић је био један од значајнијих гостију, он је добитник Деретине награде и управо ту нaграду додељује издавачка кућа Дерета. Иначе, Милкица Милетић ради у Дому културе Чачак и са нама је сарађивала много раније али смо чекали тренутак када ће она званично објавити трећи део своје трилогије у издању Дерете. Ради се о једном новом роману који управо треба да изађе из штампе и то нам је био повод да данас осим што ћемо обележити Светски дан књиге најавимо и предстојећи Салон књига.

Салон књига почиње 2. марта и трајаће до 8. марта, то је нешто што се традиционално организује и Народни универзитет увек има у току године најмање три Салона књига некада и четири. Мени је драго што настављамо са радом у области културе што на неки начин промовишемо не само издавачку делатност него и уметнике који су можда мање познати широј јавности али то не значи да нису довољно интересантни за нашу публику.- рекла је директорка Народног универзитета у Врању Гордана Димитријевић.

 

Подели: