Седница Савета за здравље о коронавирусу: Паника наш највећи непријатељ

Поводом проглашења пандемије од стране Светске здравствене организације, у великој сали Скупштине града одржана је ванредна проширена седница Савета за здравље којом је преседавао градоначелник др Слободан Миленковић.

-Ово је критичан моменат када сви морамо да дамо допринос у циљу спречавања ширења коронавируса. Сматрам да сви треба да покажемо да смо као друштво одговорни и организовани. Ово је озбиљно стање са којим се сада суочавамо и као локална самоуправа и као здравствени систем морамо да покажемо озбиљност – нагласио је градоначелник др Миленковић.

О превентивним и мерама предострожности у складу са препорукама Министарства здравља РС, говориле су директорка Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) у Врању др Светлана Стојановић и епидемиолог др Биљана Поповић.

-Циљ састанка је информисање о вирусној инфекцији, начинима преношења и поступцима у случају оболевања. Ова пандемија може да изазове панику међу становништвом, а она је наш највећи непријатељ. Зато је неопходно да предузмемо све мере, да не ширимо панику, али и да упозоримо грађане, одрасле и децу, како треба да се понашају – рекла је др Стојановић.

Према речима епидемиолога др Биљане Поповић, корона вирус се преноси путем ваздуха, капљица и контаката.

-Неопходно је да смањимо социјална кретања, избегавамо велике скупове, појачамо личну и колективну хигијену, што подразумева чешће и дуже прање руку, проветравање простора, као и дезинфекција радних површина и простора у којима борави већи број људи. Ово се посебно односи на школе, предшколске, јавне установе и институције – истакла је др Поповић. Она је нагласила да је важно да свако зна која су то улазна места преко којих вирус може да доспе у организам. То су слузокожа коњуктива (око), затим слузокожа респираторних органа (нос) и уста.

Веома је важно подићи хигијену у школама, тако да је др Поповић препоручила дезинфекцију подова више пута у току дана, као и да је пожељно да свако од ђака има при руци неко од средстава за дезинфекцију. Такође, препорука је основним и средњим школама да разредне старешине одрже одељенске заједнице које ће бити посвећене упознавању са понашањем у овој пандемијској ситуацији.

На седници Савета за здравство, поновљена је препорука стручне јавности да се до даљег откажу сви скупови који броје више од 100 особа и јавна окупљања, као и да све позоришне представе и спортска дешавања у затвореном буду отказана.

Седници су присуствовали директори и представници јавних предузећа и установа, директори свих школа са територије града, као и начелник Градске управе Душан Аритоновић, помоћник градоначелника др Александар Стајић, градски већници Зорица Јовић и др Мирољуб Станковић.

Стручњаци ЗЗЈЗ на располагању су грађанима за све информације на бројеве 017/421-310, 064/ 14 03 289.

Подели:

Пратите нас и на друштвеној мрежи Фејсбук