Светски дан здравља један од значајних датума из Kалендара јавног здравља

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације – Kанцеларије за Србију, сваке године обележава 7. aприл, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Kалендара јавног здравља. Слоган овогодишњег Светског дана здравља је: „Подржите медицинске сестре и бабице”.

Светски дан здравља 2020. године наглашава значајну улогу медицинских сестара и бабица у пружању здравствене заштите широм света и позива на подизање капацитета како би се обезбедила боља подршка здравственом систему.

„У тешком тренутку када се боримо са највећим изазовом по људско здравље у овом миленијуму Корона вирусом, захвална сам својим колегеницама за пожртвованост и несебичну ангажованост у обављању својих редовних и додатних ванредних, дужности и обавеза сваког дана бринући о здрављу и безбедности пацијената на свом радном месту али и у породици и друштву. Драге колегенице и колеге, поносна сам на све вас у Здравственом центру Врање, у земљи и целом свету“, каже Јасмина Ристић, главна сестра Здравственог центра Врање и председница Националне асоцијације удружења здравствених радника  Пчињског округа и додаје: „Углед је у професији медицинске сестре приоритет и задовољна сам што ми то у Врању и на југу Србије имамо и чувамо.“

Поводом Светског дана здравља ове године биће објављен први глобални извештај о сестринству у свету. Овај извештај ће пружити увид у глобалну слику тренутног броја медицинских сестара и потребa за јачањем радних капацитета у циљу јачања здравственог система. Извештај представља основ за прикупљање података, дијалог и заговарање, даља истраживања и улагања у здравствену радну снагу за будуће генерације. Извештај за бабице биће припремљен током 2021. године.

Медицинске сестре и бабице представљају готово 50% глобалне здравствене радне снаге. На светском нивоу постоји недостатак свих профила здравствених радника, a више од 50% тренутног недостатка здравствених радника чине медицинскe сестрe и бабицe. Да би све земље достигле трећи миленијумски циљ одрживог развоја о здрављу и благостању, Светска здравствена организација (СЗО) процењује да ће свету до 2030. године бити потребно додатних девет милиона медицинских сестара и бабица. Медицинске сестре имају кључну улогу у промоцији здравља, превенцији болести и пружању примарне здравствене неге и здравствене неге у заједници. Медицинске сестре и бабице су често први, а понекада и једини здравствени радници којe људи виде, а квалитет њихове процене неге и неге у процесу лечења је од пресудног значаја. Део су локалне заједнице делећи њену културу, снаге и рањивости и на тај начин могу да обликују и пруже ефикасне интервенције за испуњавање потреба пацијената, породица и заједница.

Извор: Сајт Здравственог центра Врање

Подели: