У Србији регистровано укупно 2.867 потврђених случајева COVID-19

У Републици Србији је до 15 часова 9. априла 2020. године регистровано укупно 2.867 потврђених случајева COVID-19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.586 особa од којих je 201 позитиван. Хоспитализован је 1.891 пацијент. На респиратору је укупно 127 пацијенaтa.

До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 12.347 особa која су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. У последња 24 часа преминула је једна особа мушког пола, односно укупно 66 од почетка епидемије. Просек година преминулих је 64,3, саопштило је Министарство здравља.

-Бројеви у вези са стањем вируса корона у Србији су стабилни, чак и у благом паду, али то не сме да нас завара, јер управо сада морамо да будемо максимално одговорни и поштујемо мере- поручила је заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић, преноси сајт Владе РС.

-Уколико наставимо да поштујемо мере, извесно је да се ускоро ближи крај ове епидемије- оценила је она и још једном поновила да је у овим тренуцима битно да грађани поштују мере предострожности у циљу спречавања ширења инфекције, и то не само пред викенд, већ и осталим данима.

Према њеним речима, већина грађана поштује мере државе и то се према бројкама и види.

Епидемиолог Предраг Кон је саопштио да се бележи пети дан да је крива оболевања од коронавируса заравњена, али да морамо бити врло стриктни у свим мерама које смо испланирали.

-Оно чега се плашимо, јесте да вирус не уђе у осетљиве средине и да нагло дође до ширења епидемије, пре свега, у домовима за старе- упозорио је он и нагласио да то треба да спречимо свим расположивим снагама.

-COVID болнице су све пуније и биће потребни додатни капацитети- упозорио је он и додао да је нова зграда Клиничког центра Ниш предвиђена за оболеле од COVID-19, док ће Војна болница у том граду преузети све хитне случајеве од других обољења, односно остале пацијенте.

-Здравствене установе се свуда пуне, пре свега тешким и средње тешким случајевима, тако да смо већ на ивици капацитета у свим болницама у Србији- поновио је Кон и додао да ће бити потребни додатни капацитети и у установама за тријажу пацијената, у којима се одвајају оболели и одатле шаљу у проширене болничке капацитете.

Он је, одговарајући на питање да ли ће за викенд када се обележава Ускрс бити продужен полицијски час који би трајао од четвртка до понедељка, рекао да струка не размишља о обележавању празника, већ о спречавању ширења вируса корона.

-Размишљамо о томе каква је ситуација и да ли ћемо предложити оштрије мере него што су ове сада. Јасно је да мора доћи до прекида контаката, а ако то мора да се спроведе, то би требало реализовати што пре, јер ћемо само тако имати ефекте-поручио је Кон.

Према његовим речима, на основу бројки у наредним данима утврдиће се да ли су тренутне мере донеле ефекте и ако долази до пада, онда ће струка још једном размотрити да ли су оштрије мере неопходне и предложити одговарајућу одлуку.

Извори: Министарство здравља и Влада РС

Подели: