Честитка Јасмине Ристић поводом 12. маја – Светског дана сестринства

Председница Националне асоцијације удружења здравствених радника (НАУЗР) за Пчињски округ и главна сестра Здравственог центра Врање Јасмина Ристић, упутила је поводом Светског дана сестринства који се обележава 12. маја честитку захвалности и подршке медицинским сестрама и техничарима.

– Сестрински посао данас није посао са радним временом – сестра је медицинска сестра у сваком тренутку. Дванаестог маја када се у свету обележава Дан сестринства у спомен на дан када је рођена Флоренс Најтингејл – творац модерног сестринства и пионира јавног здравља управо желим све да подсетим на огромну храброст и несебично пожртвовање које су медицинске сетре исказале током тешке борбе са вирусом COVID 19 која и даље траје.

Отварајући прву школу за медицинске сестре у Болници светог Томе далеке 1860. године, тежила је образовању и обуци медицинских сестара. Њена потпуна и доживотна посвећеност позиву допринела је развоју не само сестринства него и статистике, епидемиологије, јавног здравља, друштвених наука.

Модерно сестринство данас има друштвени углед, стручне кавалификације, оно је уважена професија заснована на вештинама и знању. Медицинска сестра је здравствена професија са специфичном функцијом неге болесника која је незаменљива у процесу оздрављења пацијента.

Управо у овим тешким данима када је читав свет изложен пандемији корона вирусом најважнија сила и највећа снага којом се људска популација бори против пошасти која не бира своје жртве на целој планети, јесу здравствени радници, њихово знање, умеће и посвећеност оболелима. Медицинске сетре и техничари су важна и незамељива карика у тој борби до коначне победе за будућност, људско здравље и одржање људи на свету.

Данас када свим сестрама у Пчињском округу у земљи и свету честитам Дан сестринства желим да им се захвалим на раду, посвећености професији, доприносу за очување људског здравља, да искажем почаст и посебну захвалност свим преминулим колегеницама и колегама током здравствене кризе изазване Ковидом 19, али и да их подсетим колико је здравље свих нас угрожено и крхко – нема опуштања, нема застоја, сада је најважније да наставимо и извојујемо коначну победу над опаком болешћу која је успела да паралише читав свет – наводи се у честитки коју је потписала Јасмина Ристић.

Подели: