Врањска Бања – бисер југа Србије

Врањска Бања налази се на југу Србије. Удаљена је 12 км од Врања и 5 км од ауто пута Београд – Скопље. Ову еколошку оазу окружују обронци планина Бесне Кобиле и Великог Пештера обрасли вегетацијом, Српске Чуке и Патарице. По природним ресурсима се истиче Првонечки крај са акумулационим језером „Првонек”.

Врањска Бања има умерено-континенталну климу. На климатске прилике утицај врше планине које окружују ово туристичко место, које се налази на надморској висини од 498 м. Лета су врло пријатна, са топлим данима и свежим ноћима. Шумом обрасли висови штите Бању од јаких и хладних ветрова. Као купалиште је служила праисторијском човеку, у средњем веку била је лечилиште.

У Бањи се налази лечилиште реуматских болести под називом Специјална болница за рехабилитацију Врањска Бања које је надалеко познато као Стационар. Завод за специјализовану рехабилитацију дегенеративног реуматизма и посттрауматских стања, која чини стуб развоја целог места, поседује могућности и капацитете вредне респекта познатих лечилишта у свету. Поред чувене краљеве каде, по којој је Врањска Бања позната, захваљујући краљу Петру Првом Kарађорђевићу она је постала и једна од чланица Асоцијације краљевских бања Европе, односно Удружења краљевских бања Србије.

Специјална болница за рехабилитацију у Врањској Бањи опремила је и пустила у рад и Краљичину каду јуна 2019. године. Поред Краљеве каде, сада корисници ове установе на располагању имају две луксузне просторије за купање термоминиралном водом.

Врањска Бања је сигурно најпознатија по својој води. То је најтоплија бања у Европи са температуром од 96°C, док на појединим местима вода, која избија на површину земље из десетак извора у виду прегрејане паре температуре чак 111°C, капацитета 140 литара у секунди. Значај ове воде није само у високој температури, него и у изузетном лековитом својству (минерална, богата сумпором, благо алкална).

Данас Врањска Бања представља својеврсну еколошку оазу са великим потенцијалом за балнеолошки туризам и атрактивну дестинацију за лечење посттрауматских стања и низа обољења, за припрему спортиста или једноставно пријатан кутак за одмор и рекреацију. Бањски туризам је развијен са аспекта здравствено-лечилишног туризма, ради се на његовом побољшању, а и на проширењу понуде односно на развоју рекреативног туризма, како би се проширила циљна група туриста, обогатила туристичка понуда, а пре свега искористиле природне вредности бање.

Према распложивим подацима Туристичке организације, прошле 2019. године на територији града Врања у оптицају је било од 800 до 1.000 ваучера, што је више у односу на 2018. годину. Влада Републике Србије је и ове године определила значајна средства за субвенционисани одмор путем ваучера. Ова мера подстицаја туризма дала је позитивне резултате, што потврђује повећан број туриста који долазе у град под Пржаром, поготово током летњих месеци. Ти туристи се углавном опредељују за боравак у Специјалној болници за рехабилитацију као и код станодаваца у Врањској Бањи који издају куће туристима како би током лета били део културних садржаја које нуди ова градска општина.

Извор: www.vranjska-banja.rs; www.vranjskabanja.co.rs

Пројекат „Врањска бања – бисер југа Србије“ подржан је од стране града Врања на Конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања на територији Града Врања у 2020. години

Подели: