Одржана седница Извршног одбора за обележавањe 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског

Након освећења нове цркве-брвнаре код испоснице Преподобног Прохора Пчињског, у недељу 24. маја, одржана је седница Извршног одбора за обележавањe 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског као и 700 година од његове обнове од стране краља Милутина. Централна прослава јубилеја која је била предвиђена за мај, због ванредног стања померена је, а као нови термин помиње се почетак септембра.

Седници Извршног одбора за обележавањe 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског као и 700 година од његове обнове од стране краља Милутина присуствовали су поред епископа врањског господина Пахомија, представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Републичког завода за заштиту споменика културе, града Врања, општине Трговиште, Епархије врањске, манастира Преподобног Прохора Пчињског и Народног музеја Врање.

Град Врање и општина Трговиште активно су се укључили у обележавање значајног јубилеја манастира. Планирана је изградња цркве у селу Златокоп за коју је град Врање издвојио средства, док је општина Трговиште издвојила новчана средства за јубилеј а помоћи ће и у решавању водоснабдевања манастира.

Епископ врањски господин Пахомије истакао је да ће се покушати да се уради све оно што је планирано за прославу јубилеја а централна прослава ће највероватније бити почетком септембра.

Подели: