Пруга Београд – Нови Сад готова до септембра 2021. године

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је данас, заједно са председником Републике Александром Вучићем, радове на изградњи брзе пруге Београд–Будимпешта, на деоници од Београда до Старе Пазове.

Вучић је, после обиласка радова и презентације пројекта на градилишту код Старе Пазове, рекао да ће до 31. марта 2021. године, деоница Београд–Стара Пазова бити спремна за саобраћај, а до августа или септембра 2021. и пруга од Београда до Новог Сада.

До 2024. године, како је навео, биће завршена и деоница од Новог Сада до Суботице, што ће омогућити да се од Београда до Будимпеште возом стиже за око два сата и 45 минута.

Амбасадорка НР Кине у Београду Чен Бо рекла је да је изградња брзе пруге Београд–Будимпешта један од најважнијих пројеката у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

Она је нагласила да ниједан пројекат који воде кинеске компаније у Србији није стао за време епидемије коронавируса, као и да верује да ће кинеске компаније наставити да дају допринос опоравку српске економије.

Дужина деонице Београд центар–Стара Пазова је 34,5 км, вредност радова је 350,1 милион долара, а извођач је конзорцијум кинеских компанија “Чајна рејлвеј интернешенел” и “Чајна комјуникејшенс констракшен компани”.

Извор: Сајт Владе Србије

Подели: