Данас се обележавају Свети цар Константин и царица Јелена

Данас Српска православна црква и православни верници прослављају Светог цара Константина и његову мајку царицу Јелену. Овај празник многи верници сматрају значајним јер је имендан свим Јеленама, а зна се да је то једно од најчешћих женских имена код Срба. Овај дан у православном календару обележен је црвеним словом.

Празник посвећен Светом цару Константину и царици Јелени по новом календару обележава се 3. јуна, а по старом 21. маја. Одлуке цара Kонстантина судбоносно су утицале на историју света – он је признао хришћанство, што је пресудно допринело да постане водећа монотеистичка религија. Основао је Константинопољ чиме је осигурао да Римско царство опстане дуго након пада Рима и западних провинција. Цар Константин је 313. године Миланским едиктом укинуо прогон хришћана и признао хришћанство.

Света Јелена је била ревносна хришћанка, а у Јерусалиму је пронашла часни крст господњи и сазидала на Голготи цркву васкрсења и многе цркве по светој земљи. Земаљски живот је завршила у својој 80. години. Цар Kонстантин је надживео своју мајку за десет година, док је његово тело сахрањено у Цркви светих апостола у Цариграду.

Према обичајима везаних на данашњи дан, верује се да би требало отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су дали животе у одбрани хришћанства. Верује се и да би ваљало умити се светом водицом и на тај начин очистити тело и заштитити се од разних болести. Овај празник се као градска слава прославља у Нишу, у граду где је рођен цар Константин.

Подели: