Врањским привредницима представљен програм финансијске подршке

Привредницима Града Врања и околине представљене су мере везане за интервенције Фонда за развој, пословних банака уз гарантну шему  и Агенције за осигурање и финансирање извоза. Састанку који је одржан у сали Скупштине града  присуствовали су државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, директорка Фонда за развој Републике Србије Слађана Бацковић, генерални директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Дејан Вукотић  и градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

Мере се односе на помоћ  привредницима након пандемије корона вирусом.

-На иницијативу председника Србије Александра Вучића  кроз мере отклањања последица које су изазване  корона вирусом, фокусираћемо се на југ Србије и то на сектор предузетника, микро, малих и средњих предузећа  од  Прешева до Крушевца.

Држава већ други месец реализује део мера које се односе на исплату минималних зарада, одлагања плаћања пореза и доприноса и одлагање аконтације пореза на добит у 2020.годину.  Други по реду минималац ће бити уплаћен у четвртак, 4. јуна а још један ћемо уплатити почетком јула. У наредном периоду почеће да се примењује и проширени пакет мера који се односи на  угоститељство, хотелијерство и путнички саобраћај. На нивоу Србије одобрили  смо 610 кредита из Фонда за развој укупне вредности око три милијарде и 100 милиона динара – рекао је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић.

Поред овог, како је рекао Стевановић, држава спроводи мере за обртна средства, за ликвидност предузећа преко Фонда за развој и пре две недеље почела је са реализацијом гарантна шема преко пословних банака уз гаранцију државе.

На локалном новоу донет је пакет мера које ослобађају привреднике од плаћања локалних пореских такси. На данашњем састанку су представљене све могућности у виду повољних кредитних линија  како би им се олакшало пословање.  И да би из епидемије изашли са  новим плановима за  своју будућност.  Циљ је сачувати радна места и побољшати привредну активност  а тиме и да буде већи прилив у локални буџет као и у буџет Републике Србије.  Са локалним приходима ми можемо да планирамо  комуналну инфраструктуру као и повећање за  пројектно финансирање– рекао је градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

 

.

 

 

 

Подели: