Нови „Оригами” контејнер у центру града намењен одлагању стаклене амбалаже

У центру Врања поред Робне куће постављен је „Оригами” контејнер намењен одлагању стаклене амбалаже, запремине 5 кубних метара. Ово је донација фирме Секопак предузећу Комрад, којој они предају на рециклажу сав отпад, односно рециклабилне сировине.

Контејнер ће се на овој локацији налазити недељу дана, а након тога биће премештен у стамбена насеља у горњем и доњем делу града као и у све месне заједнице, по потреби.

Фото: Врањска плус

Када је реч о примарној селекцији отпада, извршна директорка ЈКП Комрад Нела Цветковић рекла је да грађани одвајају пет амбалажу у жичане контејнере и то за сада функционише добро. Картонска и папирна амбалажа предаје се на балирање и перфорирање депонији Метерис, а касније прослеђује на даљу рециклажу.

– Током 2019. године, одвојили смо 63 тоне пет амбалаже, 7 и по тона стакла, 21 и по тону картона као и 1,22 тоне тврде пластике. Уштедели смо око 40 тона угљен диоксида и добили сертификат за допринос заштити животне средине и смањење ефекта стаклене баште на глобалном нивоу – изјавила је Цветковићева.

Подели: