На порталу еУправа 8. и 9. јулa електронски упис у средњу школу

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије најавила је да ће 8. и 9. јулa, на порталу еУправа, бити доступна нова услуга електронски упис  еУпис у средњу школу.

Услуга ће бити омогућена за све редовне школе и гимназије, осим музичких, балетских, специјалних и приватних школа. Први пут ове године упис у средњу школу бити доступан потпуно електронски – од подношења пријаве за упис до нотификације да је упис комплетиран.

Школе ће, по пријему пријаве коју је родитељ попунио на порталу еУправа, по службеној дужности прибавити податке о ученику из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта и информацију из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу, као и податке о претходно завршеном образовању, на бази чега је ученик и био распоређен у ту средњу школу.

На основу тих података и података које је родитељ попунио у пријави, овлашћено лице школе ће завршити упис без потребе да родитељ долази у школу.

Дакле, потребно је само да родитељ има креиран налог на порталу еУправа како би могао да покрене услугу еУпис у средњу школу. Због тога сви родитељи (или други законски заступници), који имају децу за упис у средњу школу, треба да провере своје налоге на порталу еУправа.

Уколико их немају, потребно је да их креирају, како би 8. и 9. јуна електронски уписали своје дете у средњу школу у којој је распоређено.

Што се тиче музичких, балетских и специјалних школа, упис се врши 29. јуназа шта је потребно да се родитељи обрате тим школама како би се информисали о посебним условима уписа.

И ове школе ће у позадини користити електронски систем за упис, тако да ни овим родитељима такође неће бити тражени на увид папирни документи.

Подели: