Обележавање Видовдана – традиција Владичиног Хана

Општина Владичин Хан традиционално обележава Видовдан као своју славу у оквиру „Видовданских дана”, манифестације која ове године прославља јубилеј – две деценије постојања. Свечаност је почела литургијом у Храму Светог кнеза Лазара коју је служило локално свештенство у присуству верника који су се окупили у мањем броју него обично, због епидемије вируса корона и препоручених превентивних мера. Кум је директор Центра за социјални рад Љубиша Михајловић, а кумство за наредну годину преузела је Основна школа „Бранко Радичевић”.

Након верских активности у цркви, уследиле су литије улицама града до спомен плоче жртвама последњег рата где је служен парастос, а потом и пресецање славског колача код Крста у централном парку.

Прослава је завршена на Градском базену доделом награда и признања од стране председника општине Владичин Хан Горана Младеновића ђацима генерације којих има шест и они су добили, поред дипломе и месечне карте за базен, новчану награду у износу од 10.000 динара. Вуковцима, њих 32-оје, уручена је награда од 3.000 динара. Признања су добили и такмичари са запаженим резултатима као и професори који су са њима радили на путу до успеха.

Прослава Видовдана понудила је културне, забавне и спортске садржаје грађанима и посетиоцима. Почела је у четвртак, 25. јуна, промоцијом књиге песама Теодоре Илић „Жубор јужних рима“, док је у петак, 26. јуна, отворена изложба „Духовно и културно благо Манастира Светог Прохора Пчињског“. Након вечерње молитве са бдењем у суботу, 27. јуна, приређен је фолклорни наступ на Спортском центру „Куњак“.

Организатори манифестације су Центар за културу, туризам и библиотекарство и Културно-уметничко друштво „Бранислав Нушић“, а генерални покровитељ општина Владичин Хан.

Подели: