Станковић: Мере се морају поштовати како би се спречило ширење вируса на подручју града

Епидемиолошка ситуација на територији града Врања врло је неповољна и има забрињавајући карактер управо због регистровања 140 оболелих лица у последњих осам дана. То је бројка која налаже опрезност, озбиљност и поштовање мера како би се спречио интензитет и брзо  ширење вируса на подручју града.

-У последњих осам дана регистровано је 140 новоболелих лица са средњом тешком клиничком сликом. Вирус показује брзо ширење и заражавање и у овој ситуацији је врло битно правовремено јављање лекару и скрининг дијагностика како би се видело да ли постоје знаци упале плућа како се не би губило на времену када је терапијски приступ у питању. Уколико нема упале плућа и уколико се ради о блажим симптомима, такве особе ће до дефинитивне дијагностике бити у кућној изолацији – рекао је епидемиолог др Слађан Станковић.

Станковић апелује на суграђане који имају симптоме да не иду на посао и да се изолују код куће од осталих чланова породице.

На болничком лечењу је 112 пацијената, а очекују се резултати још 63 узорка која су послати на испитивање у Националну референтну лабораторију у Батајници.

 

 

Подели: