Епидемијa корона вируса на подручју Града Врања не јењава – обавезно ношење маски у затвореном простору

Епидемиолошка ситуација на територији града Врања и даље је врло неповољна и бележи велики број новооболелих. Од 63 узорка прикупљених 26. и 27. јуна резултати су синоћ стигли за 50 узорака од којих је 17 позитивно на вирус COVID-19. Сви новооболели су из Врања. Oвa бројка налаже опрезност, озбиљност и поштовање мера како би се спречио интензитет и брзо ширење вируса на подручју града.

-Епидемија  ковид инфекције на подручју Града Врања не јењава.  Вирус показује брзо ширење и заражавање и у овој ситуацији је врло битно правовремено јављање лекару и скрининг дијагностика како би се видело да ли постоје знаци упале плућа. Оптерећеност ковид амбуланте у АТД-е је велика и капацитети обе ковид болнице у Врању су попуњени. Од јуче је почела са радом и ковид болница у Сурдулици која ће примати пацијенте са средње тешком клиничком сликом – рекао је епидемиолог др Слађан Станковић

Градски штаб за ванредне ситуације је на јучерашњој седници усвојио предлог да градоначелник града Врања, а у вези са тренутном епидемиолошком ситуацијом на територији града Врања, донесе Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији града .

-Проглашење ванредне ситуације на територији града Врања значи да ћемо контролисати спровођење свих препоручених епидемиолошке мере које је ЗЗЈЗ Врање дао и спроводити све оне мере које прописује Кризни штаб Владе – рекао је градоначелник др Миленковић.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да је Кризни штаб Владе Србије прописао обавезно ношење маски не само у превозу, већ и у свим затвореним просторима, као и поштовање физичке дистанце од најмање једног метра.

-Због нових мера нећемо кажњавати првих седам дана, али инспекције ће контролисати обавезно ношење маски у затвореном простору, укључујући и градски превоз – нагласио је Лончар.

Влада Србије ће свакодневно пратити развој епидемиолошке ситуације и прилагођавати све епидемиолошке мере у циљу заштите здравља грађана.

 

 

Подели: