У Србији тренутно више од 260.000 PCR тестова

Влада Републике Србије и Кризни штаб за сузбијање болести COVID-19 обавештавају јавност да у Србији на залихама тренутно постоји више од 260.000 такозваних PCR тестова, као и да се количина расположивих тестова редовно допуњава у складу са потребама.

Влада подсећа и на то да је Србија, са више од 400.000 урађених тестова, једна од земаља Европе која је до сада спровела највећи број тестова на нови коронавирус.

Грађани који имају симптоме респираторних инфекција или симптоме обољевања од COVID-19 (повишена температура, кашаљ, бол у грлу) треба да се најпре јаве у посебну амбуланту (ковид амбуланта) матичног дома здравља, где ће свакоме са наведеним симптомима бити урађена дијагностика, односно рентгенски преглед плућа, крвна слика, измерена температура, урађен брзи тест.

Тек након тога, и уз консултацију са лекарима из дома здравља, грађанима ће у одговарајућој здравственој установи бити урађен бесплатан PCR тест.

Грађани којима је негативан резултат PCR теста неопходан због путовања у иностранство, могу уз претходну уплату 6.000 динара, тест урадити у надлежним институтима и заводима за јавно здравље.

Влада Србије још једном апелује на све грађане да буду одговорни према себи и својим најближима, да поштују мере прописане од стране Кризног штаба, редовно перу руке и користе дезинфекциона средства, користе заштитне маске у затвореним просторима и одржавају раздаљину, како бисмо сви заједно сачували сопствено здрављи и здравље људи у нашем окружењу.

Извор: Влада Србије

 

Подели: