Градски штаб за ванредне ситуације усвојио Извештај ЗЦ и ЗЗЈЗ Врање о тренутној епидемиолошкој ситуацији

На данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације усвојен је Извештај Здравственог центра и ЗЗЈЗ Врање о тренутној епидемиолошкој ситуацији у граду. Између осталог, разматрано је поштовање прописаних посебних мера Владе РС за локалне самоуправе у којима је проглашена ванредна ситуација. То се пре свега односи на забрану окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет лица, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите, и забрану организовања свечаности, спортских и забавних манифестација.

Такође, разматрано је ограничење рада угоститељских објеката од 7 до 20 часова, као и прилагођавање рада тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова. Разматране су и превентивне мере које се односе на предшколске и образовне установе, које налажу да се у образовним установама одложе окупљања, а пријемни и други испити буду спроведени уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и рукавица).

Наглашено је да је у свим затвореним просторима, обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра, као и у јавном превозу, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. Поновљено је да је у јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите. Истакнуто је и да коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара за сада није могуће, али ће уз спровођење мера заштите (маске и рукавице) и даље радити козметички и фризерски салони, салони лепоте, фитнес центри и теретане.

Такође, наглашена је неопходност честе дезинфекције свих јавних објеката, дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама (препорука), као и што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава. Што се тиче верских објеката, такође је неопходно спровођење мера заштите и приликом вршења верских обреда.

Градски штаб за ванредне ситуације донео је закључак да ЈКП „Комрад” као управљач пијачних простора путем средстава јавног информисања обавести грађане, да због тренутне неповољне епидемиолошке ситуације, током предстојећег викенда, 4. и 5. јула, зелене пијаце неће радити, да неће бити могућа продаја мешовите робе, као и да у недељу, 5. јула, неће радити сточна пијаца у селу Ристовац. У складу са епидемиолошком ситуацијом, разматраће се могућност отварања пијаца у наредном периоду.

Такође, дат је налог ЈКП „Комрад“ и ЈП „Водовод“ да наставе са редовном дезинфекцијом саобраћајница, шеталишта, клупа, пијачних простора и других јавних површина у граду. Наложено је Одељењу за инспекцијске послове и одељењу Комуналне полиције да у сарадњи са ЗЗЈЗ редовно предузимају активности на спровођењу надзора и контроле на поштовању свих прописаних мера Владе РС и да о томе редовно обавештавају Градски штаб за ванредне ситуације.

Наложено је свим јавним и комуналним предузећима и установама чији је оснивач град Врање, да редовно предузимају све превентивне мере заштите од вируса COVID 19. Донета је препорука ПУ Врање, као и одсеку Инспекције рада и Одсеку санитарне инспекције у Врању, да пруже подршку градским инспекцијама и службама у контроли поштовања мера. Такође, у циљу спречавања ширења вируса COVID 19, апелује се на све грађане да уочене неправилности код поштовања прописаних мера пријаве Комуналној полицији на број 017/405-590.

Извор: Градски сајт

Подели: