Границa Северне Македоније остајe отворенa за држављане Србије

Како је већ почела летња туристичка сезона све је више људи из Србије који се одлучују за одлазак на летовање у Грчкој. Међутим, како је гранични прелаз Евзони у Грчкој затворен за туристе све до 15. јула због повећања броја новозаражених особа од коронавируса, данас је и Северна Македонија разматрала одлуку о затварању границе са Србијом и Косовом и Метохијом, и донела одлуку да до тога неће доћи, преносе македонски медији. Комисија за заразне болести при том министарству активно прати епидемиолошку ситуацију са коронавирусом у региону и суседним земљама али и могућност враћања рестрективних мера. Једини прелаз за држављане Србије и Европске уније до Егејског мора је на бугарско – грчком граничном прелазу Промахонас, где су гужве километарске. Према информацијама Танјуга, у току јучерашњег дана ред возила је био дуг 7 километара, док је чекало око хиљаду аутомобила и 300 камиона. Из Ауто – мото савеза Србије саопштавају да ће на појединим наплатним рампама и границама бити гужве због туристичке сезоне  и великог прилива страних држављана који долазе из правца западне Европе. Они из тог разлога саветују на опрезност у саобраћају и чешће паузе на путу.

Што се тиче проходности граничних прелаза у региону, држављани Србије могу неометано да путују у Мађарску, Босну и Херцеговину, Бугарску, Албанију, док у Хрватску могу да уђу под одређеним условима и то из пословних или туристичких разлога, уз плаћену резервацију смештаја и без самоизолације. Влада Црне Горе је одлучила да своје границе отвори само са земљама Европске уније али не и са Србијом.

Због честих промена прописа и мера које се односе на епидемиолошку ситуацију са вирусом корона саветује се свим путницима да пре коришћења граничних прелаза, провере у дипломатско – конзуларним представништвима да ли је гранични прелаз жељене земље отворен или затворен као и који су услови уласка у ту земљу.

 

Подели: