Председник Вучић: Ситуација у Београду алараманта због вируса корона

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је алармантна ситуација у Београду због вируса корона, те да од сутра почиње да важи забрана сваког окупљања више од пет људи у затвореном и отвореном простору, а од петка до понедељка полицијски час. Председник Србије је рекао да ће полицијски час највероватније у Бограду бити на снази од петка у 18 часова до понедељка у 5 ујутру а да би он желео, уколико се са тим сложи Кризни штаб, да то важи и за целу Србију.

Вучић је у обраћању јавности истакао да је данас, од почетка епидемије корона вируса у земљи, свакако најтежи дан – са 13 преминулих особа.

Председник Србије Александар Вучић указао је, описујући тешко стање са корона епидемијом, да су готово све београдске болнице пуне и да је тренутно у Србији хоспитализовано готово 4.000 пацијената са потврђеним или суспектним ковидом. „Од сутра ће у Војводини бити отворено пет болница за лакше пацијенте“, рекао је председник.

Вучић је навео да у магацину у Крњешевцима у резерви има 578 респиратора. „Имаћемо их 1.100 у року од осам дана“, додао је Вучић и истакао да опреме има довољно, али да је важно да се сачувају животи здравствених радника.

„Како бисмо били спремни за нови талас коронавируса на јесен донели смо одлуку о изградњи две велике ковид болнице – прва на Батајничком друму између Земуна и Батајнице, а друга болница биће у Крушевцу. Поред тога, обезбедићемо и 10 модуларних болница које ће лако моћи да се премештају са места на место према потребама“, истакао је Вучић.

„Мораћемо да избегнемо судар грипа и корнавируса на јесен, рекао је Вучић и додао да ће морати да се против грипа вакцинише више од два милиона најугроженијих људи. Вакцину ће примити сви здравствени радници, војска, полиција, шалтерски службеници, деца од три до 12 година, пензионери и сви хронични болесници. Натежи талас коронавируса очекујемо око 1. новембрa, а пре тога ће кренути грип“, додао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је ситуација у вези са вирусом корона у Новом Пазару значајно боља, али да ће, нажалост, у наредних неколико дана у том граду бити још смртних случајева због тешке клиничке слике појединих пацијената.

У обраћању јавности, Вучић је рекао да је стање у Општој болници у Новом Пазару боље захваљујући медицинским радницима који су дошли из Крагујевца, Крушевца и Чачка да помогну и најавио да у тај град сутра стиже и група медицинских радника са ВМА.

У Војводини, где је ситуација са коронавирусом, иако тежа него што је била, најповољнија у Србији, сутра ће бити одређено још пет општих болница за лечење лакших случајева ковид19, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је рекао и да је ситуација на северу Косова и Метохије тежа него што је била и да ће и власти на северу предузимати веома рестриктивне мере у складу са мерама Владе Србије.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Новом Пазару данас послато још 10 респиратора, тако да сада имају укупно на располагању 33 респиратора. „У нашим болницама имамо укупно слободних 376 клиничких респиратора“, рекао је Вучић и истакао да држава има доста опреме.

„Чека нас тешко лето и јесен и по питању Косова и Метохије, јер нико неће да нас мази, нико ништа неће да нуди или поклања, већ да нас притискају да изгубимо“, изјавио је данас председник Александар Вучић. „Зато нам је потребно јединство и уједињеност, да будемо довољно снажни, рационални и да добро разумемо своју позицију у свету, али и да будемо довољно чврсти и да не тражимо како нешто да кажемо против људи који се боре и раде“, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће 15. или 16. јула почети консултације о формирању нове Владе, као и да очекује да ће тај посао бити завршен до најкасније 25. августа. Вучић је, у обраћању грађанима, казао да ће кренути са пријемом прво мањинских странака, а затим и других по питању формирања нове Владе.

Извор: Танјуг, РТС

Подели: