Председник Вучић: Били смо сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година

Синоћ смо у Београду били сведоци најбруталнијег политичког насиља у последњих неколико година, изјавио је данас председник Александар Вучић, поводом демонстрација у Београду које су одржане синоћ. Вучић каже да су синоћ лица десничарске оријентације, иако је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне, напали Народну скупштину.

За разлику од неких ранијих времена, држава је у потпуности поштовала слободу окупљања, слободу демонстрација, слободу другачијег изражавања, мишљења и никада ни на који начин није угрозила то право припадницима свога народа и својим грађанима“, истакао је председник. Вучић је навео да је протест био противзаконит и непријављен, у супротности са свим општим и посебним правним актима.

„Догодило се то да су лица десничарске оријентације, а нема никакве сумње да је на скупу било на почетку и оних који су мислили да су ту због короне и због свог разумљивог незадовољства због могућности пооштравања мера, напали Народну скупштину“, рекао је Вучић. Навео је да учесници демонстрација говорили о мигрантима, „земљи као равној плочи“, 5-Г мрежи.

Поручио је да ће полиција бити у стању да заштити државу од политичког екстремизма, десничарских и профашистичких група. Објаснио је да је јучерашње понашање полиције било изнуђено, јер није било начина да се зауставе људи који су користили каменице, ножеве, боксере, молотовљеве коктеле за уништавање полицијских возила.

„Суочени са свим тим, полиција је преузела ствари у своје руке и у складу са законом повратила контролу над објектом и растерала оне људе који су били насилни, а они пристојни мирни људи су се сами склонили, јер су видели како су нападали полицајце и нису желели да учествују“, објаснио је председик.

Како је навео, неколико стотина лица је учествовало у немирима, пет полицијских аутомобила је уништено, 43 полицајца повређена, један има фрактуру лобање.

Замолио је грађане, али и политичаре који позивају на окупљање у јеку епидемије, да буду одговорни и размишљају о животу својих комшија и ближњих.

Додао је да је нанета огромна материјална штета и штета угледу Србије. Тврди да је циљ био да делегација Србије са већим оптерећењем путује у Брисел и Париз.

„Компромиса са насиљем и хулиганима неће бити“, поручио је председник.

Извор: РТС, Танјуг

Подели: