У три Ковид болнице хоспитализовано 157 пацијената – отворена четврта Ковид болница

Због повећаног броја заражених од ковид инфекције у згради Психијатрије у Врању отворена је четврта ковид болница.

-Капацитет четврте Ковид болнице је 60 кревета али постоји могућност да на другом спрату, где су сада просторије Дневне болнице, обезбедимо још 20 постеља уколико се за тим јави потреба. У три Ковид болнице хоспитализовано је 157 пацијената са средње тешком клиничком сликом. У Ковид амбуланти просечно се прегледа око 250 пацијената док је углавном 150 пацијената са првим прегледом.  Што се тиче пак тестирања, оно се ради на четири пункта . Укупан број тестирања писиар тестовима је око 100 дневно док је број тестирања брзим тестовима 150 – рекла је директорка ЗЦ докторка Љиљана Антић.

Директорка Антић апелује на све грађане да воде рачуна о мерама заштите како би избегли нежељене последице, које судећи по свему могу бити кобне.

У Здравственом центру ангажован је сав медицински кадар.

– Због тренутне неповољне епидемиолошке ситуације приоритет су нам Ковид болнице. Најпре су ангажовани сви лекари који су добили запослење у овој ситуацији, повучени су сви лекари са специјализације, укључени су сви специјалисти са свих одељења (интерног, ОРЛ одељења, лекари из Службе анестезије).  Процес рада у не-ковид болници биће сведен на минимум односно радиће се само хитни случајеви и онколошки пацијенти – рекао је директор Опште болнице др Никола Поповић.

У Здравственом центру заражено је седам лекара и 13 медицинских сестара, али ми  за сада успевамо да са нашим здравственим радницима организујемо рад у ове три Ковид болнице . За нормалан рад Здравственог центра из Клиничког центра у Нишу врши се редовно снабдевање заштитном опремом, медикаментима и свему што је потребно – нагласио је Поповић.

Због раста броја заражених, ванредна ситуација уведена је у више од 20 општина и градова и подразумева предузимање посебних мера.

Епидемиолози кажу да је ситуација несигурна у Београду, Врању, Сјеници, Тутину, Новом Пазару, Ужицу, али да се у неким деловима бележи и побољшање, као у Крагујевцу.

Надлежни позвају грађане да носе маске и да се придржавају мера.

 

Подели: