Поља лаванде у Корбевцу – потенцијал за развој органске производње у Врањској Бањи

На пољопривредном газдинству Тасић у селу Корбевац на територији ГО Врањска Бања обављена је берба органске лаванде. Ово газдинство лаванду је засејало 2016. године и према речима Горана Тасића ова биљка уопште није захтевна за узгајање.

Газдинство Тасић у селу Корбевац бави се органском производњом десетак година, а осим лаванде на овом газдинсву узгајају се и друге културе. Горан Тасић каже да се за лаванду одлучио јер је по њему то лепа биљка која се корити у разне сврхе те је хтео да проба да ли ће узгајање успети. Како каже то је и “лек за душу”.

Узгајање лаванде ради се у сарадњи са Пољопривредном, саветодавном и стручном службом у Врању. Саветодавац за ратарство и повртарство Нада Лазовић Ђоковић каже да је ово једно од огледних поља ПССС-a из Врања а да је жеља била да се произвођачима покаже да могу гајити и друге органске културе као што је лаванда а не само поврће.

Лаванда у селу Корбевац засађена је на 400 метара надморске висине и по ономе што је екипа ТВ Врањска плус забележила, поља ове биљке годе чулима и пружају пријатан осећај, па нас не би изненадило да постану и туристичка атракција.

Подели: