Ана Брнабић: На респираторима 154 пацијента са тешком клиничком сликом

Кризни штаб Владе Републике Србије је данас после дуже паузе вратио одржавање конференције за новинаре у 15 часова у Палати „Србија“, због неповољне ситуације са коронавирусом. Јавности су се обратили председница Владе Ана Брнабић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије др Горан Стевановић и имунолог др Срђа Јанковић.

На респираторима су 154 пацијента са тешком клиничком сликом што је, како је истакла премијерка, по овом параметру најтежи дан од избијања епидемије вируса COVID 19 у Србији.

Послато је додатних 49 респиратора широм Србије, што показује колико је озбиљна ова борба и колико је тешка болест коју изазива коронавирус, додала је премијерка Брнабић. Oна је апеловала на грађане да се придржавају мера и да буду максимално дисплиниовани.

Доктор Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије, рекао је да је притисак на амбулантне прегледе огроман и да и даље имамо тенденцију озбиљних клиничких слика које захтевају хоспитализацију.

Имунолог Срђа Јанковић поновио је да од поштовања превентивних мера – избегавање окупљања, хигијене руку, дезинфекције, зависи како ће се даље развијати ситуација.

Извор: РТС, Танјуг

 

Подели: