Данас су Свети Врачи – Козма и Дамјан

Српска православна црква и верници данас прослављају празник посвећен Козми и Дамјану, познатији као Свети Врачи. Они се сматрају заштитницима лекарске професије. Славе се два пута годишње, 14. јула када је умро Козма и 14. новембра на дан смрти Дамјанове. У Врању је празник обележен у Саборном храму Свете Тројице.

Осим у храмовима Српске православне цркве и православним домовима, овај празник се обележава и у многобројним здравственим установама које светитеље и лекаре славе као заштитнике своје професије.

Дамјан и Козма су по хришћанским предањима остали упамћени по томе што су бесплатно лечили. Нису правили никакву разлику међу својим пацијентима.

Данашњи дан је по народном веровању добар за молитву за оздрављење. Постоји и веровање да данас није добро радити тешке физичке послове и да без преке потребе не треба излазити из куће.

Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог. Манастир Златенац им је посвећен.

Подели: