Светски дан борбе против хепатитиса – у Србиjи око 80.000 заражених

Под слоганом „Будућност без хепатитиса“ обележава се Светски дан борбе против хепатитиса, 28. jул како би се повећала свест о вирусном хепатитису, заразноj болести коjа узрокуjе низ здравствених проблема и охрабрили надлежни да учине додатне напоре у циљу елиминациjе те болести.

Према подацима СЗO, хронични хепатитис Ц се налази на другом месту међу свим заразним болестима, иза туберкулозе, а процењуjе се да у Србиjи има око 80.000 заражених(Танјуг).

Вирусни хепатитиси, у народу познати као заразна жутица, представљају запаљење јетре које захвата јетру у целини. Вируси хепатитиса су добили називе према абецеди: вирус хепатитиса А,Б,Ц,Д,Е,Г, а у новије време помиње се и ТТ вирус. Заједничка особина им је да првенствено нападају јетру, мада могу довести до оштећења и других органа и ткива. Пут инфекције је различит.

За хепатитис Б постоји специфична превенција – серум и вакцина.

За хепатитис Ц нема ни серума ни вакцине. То је веома променљив вирус који има шест основних типова и 100 подтипова. Ако се да вакцина за један, пацијент је незаштићен за све остале типове. Ради се о вирусу који стално мутира.

Подели: