Кисић Тепавчевић: Епидемиолошка ситуација се приметно стабилизује, са значајном тенденцијом пада

На конференцији за медије републичког Кризног штаба, заменица директора Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић, рекла је да укупан број лабораторијски потврђених случајева пада, што указује да смо на добром путу, али да се баш сада мора дати све од себе да се поштују све превентивне мере.

– Опште превентивне мере ће дуго да буду део наше рутине, и када то више не буде у склопу обавеза, морамо да схватимо да је то нешто најбоље што можемо да учинимо за себе и породицу. Епидемиолошка ситуација се приметно стабилизује, са значајном тенденцијом пада – навела је она и додала да је највише новозаражених на подручју Београда, затим Новог Сада, Крагујевца и Шапца, а да је Нови Пазар град са највећом стопом морталитета и леталитетом када је у питању Ковид 19.

Доктор Иво Удовичић, командант Војне болнице Карабурма, упозорио је млађу популацију која излази у град и не носи заштитне маске да у сваком тренутку мисле на своје најближе, на своје родитеље, баке, деке, јер у сваком тренутку и они могу бити пацијенти.

– Најугроженији су старији и на њих треба посебно обратити пажњу. Клиничка слика иста је као и на почетку епидемије, све остало је игра бројки. Када имате велики број пацијената, имате и велики број оних који имају тешку клиничку слику. У последње време, више пацијената примамо него што пуштамо – рекао је Удовичић.

Извор: РТС

Подели: