Званично конституисан нови сазив Скупштине Србије

Народна скупштина Републике Србије потврдила је данас мандате новим народним посланицима чиме је званично конституисан нови сазив највишег законодавног органа земље.

Седница је почела интонирањем државне химне „Боже правде“ у извођењу Катарине Божић, члана Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Након верификације мандата посланици су положили заклетву која гласи:

„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.

Седницом je председавала најстарија посланица Смиља Тишма из Социјалистичке партије Србије, а у раду су јој помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине, односно његов заменик. 

Седница је одржана у великој сали Дома Народне скупштине, а због ситуације са коронавирусом предузете су све неопходне епидемиолошке мере.

Посланици, али и представници медија били су у обавези да носе маске и рукавице, а на улазу у зграду свима је измерена температура.

Скупштина је за данас завршила рад, а о наставку седнице посланици ће бити благовремено обавештени.

На дневном реду ове седнице је и избор новог скупштинског руководства, председника, потпредседника, именовање секретара и избор радних тела, о чему ће посланици расправљати наредних дана.

Извор: Влада РС, parlament.gov.rs

Подели: