Кисић Тепавчевић: Бројни градови и општине немају ниједан потврђен случај

Након што је на конференцији за медије заменица директора Института „Батут“ епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић саопштила податке о актуелној епидемиолошкој ситуацији у Србији, нагласила је да осим смањења лабораторијски потврђених случајева, сада већ јасно видимо у свим деловима земље тенденцију смањења броја оболелих.

– Епидемиолошка ситуација у Србији показује јасну теденцију пада броја оболелих, а у бројним градовима и општинама нема новооболелих. Највише оболелих је и даље у Београду и Новом Саду, али мере уведене пре месец дана дају резултате и остају на снази до даљег. Смањен је притисак на здравствене установе, 280 особа у последња 24 сата је хоспитализовано, а отпуштене су 483 особе – рекла је Кисић Тепавчевић.

Старосна структура особа на респиратору и оних који су хоспитализовани у последњих неколико недеља помера се ка старијој популацији становништва, на шта су из Кризног штаба упозоравали. Код старијих увек буде тежа клиничка слика, а старије особе се и теже опорављају.

Према речима заменице директора Института „Батут“, цео свет чека на вакцину, али ње још нема и немогуће је у овом тренутку рећи када би она могла да буде доступна, па тако и Србији.

– Имунизација становништва је озбиљна ствар којој се тако и приступа. У Србији ће се, када буде доступна, користити вакцина која испуњава све здравствене и безбедносне стандарде који важе и у ЕУ. У овом тренутку је немогуће рећи када ће то бити, тренутно се наде полажу у две или три компаније које су најдаље стигле у испитивању вакцине – изјавила је oна.

Извор: РТС

Подели: