Тиодоровић у Врању поручио: Епидемиолошка ситуација из неповољне прешла у несигурну под контролом

Након радног састанка са директорима и одговорним лицима у здравственом систему који воде Ковид болнице и Ковид амбуланте, укључујући и Специјалну болницу за плућне болести у Сурдулици, коме је присуствовао епидемиолог др Бранислав Тиодоровић, градоначелник Врања др Слободан Миленковић у свом обраћању медијима подсетио је грађаме да и даље морају поштовати све превентивне мере, јер је то кључ да изађемо из ове пошасти на најбезболнији начин. Такође је упутио захвалност др Тиодоровићу и изразио наду да ће и у будућем периоду сарађивати.

– Морамо и даље да будемо опрезни, с обзиром на то да имамо лоше искуство у претходном периоду, када смо имали знатно повећање броја заражених. Град Врање је центар региона у коме се лече пацијенти из целог округа, тако да ће систем Ковид болница наставити да функционише. Оно што је добро је да Ковид амбуланта у Врању сада има мањи притисак, а самим тим у Ковид болницама је више слободних места – рекао је градоначелник Миленковић.

Тиодоровић је епидемиолошку ситуацију у Врању оценио повољнијом него што је била, из неповољне је прешла у несигурну под контролом. Нагласио је да опасност није прошла. Приликом данашње посете Домовима здравља у Бујановцу и Прешеву која је претходила Врању, инсистирао је да пацијенти могу да се јављају где мисле да им је најбоље, али да морају да пазе на своје опште здравствено стање, на укућане и контакте на послу, и да се на време јаве лекарима како би били збринути.

– Сада се налазимо у озбиљнијој ситуацији због крајњег југа, општина Бујановац и Прешево, као и дела становништва који се лечи код куће, што није добро. Нажалост, пацијенти који се не јаве одмах и на време, завршавају са компликацијама и онда их упућујемо из Врања у Клинички центар Ниш, а понекад се такви случајеви окончају и са смртним исходом – изјавио је др Тиодоровић.

Изјавио је да ће лабораторија за ПСР тестирање у перспективи бити отворена у Врању. Није неопходно да Стационар у Бујановачкој Бањи у овом моменту функционише као Ковид болница. Такође је рекао да су труднице и даље у категорији угрожених група уз хроничне болеснике и старије људе. Када је реч о деци, ситуација је знатно боља, а почетак школске године посебно је неизвесан и од великог значаја. Ако се сви будемо дисциплиновано понашали, можемо брзо доћи у ситуацију да региструјемо само спорадичне случајеве.

Подели: