Самостална изложба портрета „Краљеви и краљице“ Андрије Дрежњака

Самостална изложба портрета под називом „Краљеви и краљице“ сликара романтичара Андрије Дрежњака биће отворена у малој сали Галерији Народног музеја у Врању у петак, 7. августа  у 19 сати.

Дрежњак је рођен у Крушевцу 16. септембра 1985. године. Пореклом је Херцеговац. Живео је у Трстенику пре него што се преселио у Ниш због студија на Правном Факултету. Почео је активније да се бави сликањем, пре око три године.Тренутно живи у Врању

Биће изложено 12 портрета рађених у уљаној техници на лесониту, а свако дело прате текстови са историјским  подацима из живота осликаних владарских парова. Представљени су Мрњавчевићи, Хребељановићи, Немањићи, Котроманићи и др.

-Андрија Дрежњак нас портретима краљева и краљица, уводи у зачарани круг средњег века, и подсећа, на углавном заборављене велможе из наше историје. Портрети су изражајни, чини нам се  да су баш тако изгледали. Све је рађено педантно, студиозно, технички дотерано. Пажњу привлачи и одевање краљева и краљица, тако да нас је уметник, детаљима убедио да се на српским  дворовима носила одећа, круне, оружје, накит, украси и друго, баш тако како је приказано…

Портрети краљева и краљица српских, из средњег века, које осликава Андрија Дрежњак, су нешто што се ретко који сликар усудио да ради, поготово што су први пут представљене и краљице. Ови радови су зачајни и по томе да нас подсете на историју коју често заборављамо. Значајан и за неке уџбенике, илустрације, стрипове у крајњој линији и за компјутерске анимације – написао је, између осталог, сликар Мића Веселиновић Тарског, у каталогу који прати изложбу.

Подели: