Данас је Света Петка Трнова

Српска православна црква прославља данас Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

Ова светитељка веома је поштована код српског народа, а посебно код жена. Црква код Белог моста у Врању посвећена је Светој Петки и на овај дан походи је велики број верника. Света Петка била је родом из Рима, а рођена је у хришћанској породици. Целог живота покушавали су Свету мученицу Параскеву да одврате од вере у Христа, али у томе нису успели. Тако је Света Петка своју веру посведочила својим животом. Дала је свој живот за Господа и није се плашила никаквих мука и страдања.

Фото: Епархија врањска

Поуздано се не зна, али према неким записима, црква посвећена Светој Петки мученици је у 12. или 13. веку подигнута на темељима старе цркве из шестог века, о чему сведоче остаци зидина. По предању, сав камен који је остао након обуставе изградње џамије пребачен је  у турско купатило, Амам, због веровања да је чудотворан и да ће тако и вода  у купатилу постати лековита.

Турци  су  порушили цркву желећи да на том месту саграде  џамију. Међутим, све што би преко дана сазидали ноћу би се срушило. Тада је, по предању, султан  предложио је да се у зидине утисне крст. Тако су и урадили  и од тада се богомоља није више рушила, па су је зато и назвали Крстата Џамија.

Након ослобођења Врања од Турака 1878. године српска војска сравнила је са земљом осам џамија у тадашњем Врању, међу којима и Kрстату. Није прошло дуго времена а на темељима порушене џамије саграђена је црквица која је посвећена Светој  Петки Великомученици.

Предање каже и да је у зидине цркве уграђен је део моштију неког од светаца и да ова црква има исцелитељску моћ. Зато и не чуди чињеница да на поклоњење у ову цркву долазе верници из свих крајева Србије, али и окружења. Последњих година црква је веома жива, служе се литургије , сваког четвртка у вечерњим сатима служи се акатист Пресветој Богородици.

 

Подели: