Традиција врањске Гимназије дуга 139 година

Ове, 2020. године наврашава се 139 година од оснивања Гимназије у Врању. Деценијама, годинама и скоро век и по она броји дане и тешке и лепе, бележи сећања, успомене, време под окупацијом, хероје, знамените ученике и професоре, истакнуте предаваче, добротворе… Њено деловање, једном речју историја врањске Гимназије, својим већим делом је део историје нашег града и региона. И како је записао Радош Требјешанин: “ Када су робовали Врањанци робовала је и Гимназија. У њој туђин није могао сести за школску катедру, нити било коју и какву реч упутити врањским гимназстима. Онако како и треба и како је дијалектички условљено врањски гимназисити су са Врањанцима ишли на стрелишта, газили стазама албанских планина и, најзад на свом тлу и огњишту водили бескомпромисну борбу против фашистичког поробљивача и тако исписали честите и части пуне странице наше нове ослободилачке историје. На другој страни, они су као грађани, студенти и научници градили бољи и срећнији живот свога краја и народа, и тако посведочили да је напредна и трудољубива наша омладина у сваком погледу родољубива и недељива од свог завичаја и свог народа уопште.“

Отварање ниже гимназије у Врању реализовано је решењем, које је министар просвете послао 5. августа 1881. године. Већ, 7. августа 1881. године министар просвете је упутио врањској општини решење о отварању гимназије . Осмог августа 1881. године министар просвете је упутио Ђорђу Ничићу у Неготину решење по постављењу за предавача и заступника стрешине Врањске ниже гимназије. Прво име „Врањска нижа гимназија„ дао је школски министар просвете у свом указном акту при њеном отварању. У грађанству, међу ученицима и наставницима, школа је била и остала само врањска Гимназија. То популарно и омиљено име није се могло потиснути. Касније, 1898. године министар је свим вишим гимназијама дао посебна имена, а Гимназија у Врању добија име „Немањина гимназија“.

Кроз период свог рада и реформе образовања мењала је називе, званично од 1990. године Законом о средњем образовању и васпитању ради као гимназија „Бора Станковић“. Носећи име великог књижевника, Врањанца и ученика отворила је пут многим ученицима, личностима, који су препознавали важност образовања и науке, демократију културе, вредновање, живот са идејом, слободан дух, традицију и лепоту. О гимназији најбоље говоре сећања људи који су били део ње, памтећи њене ученике као вредне, отворене, даровите младе људе из врањске Гимназије. И, данас школа има своју младост која броји 775 ученика, могућност да буду распоређени на основу жеља, компетенција, способности . Гимназија даје могућност да се ученици определе за један од три смера: друштвено-језички, природно-математички и специјално ИТ одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику. Њихов рад и интерсовања прате 70 професора у настави трудећи се да јачају компетенције ученика, развјају њихове способности, откривају таленте.

Одувек су традицију чувене Врањске гимназије својим радом, успесима, постигнућима умели да носе и бране ученици и професори Врањске гимназије. Није изостала ни хуманост гимназијалаца увек спремни да се укључе и подрже, тако да се увек може рачунати на Гимназију. Свест о томе да се само неговањем правих вредности опстаје у временима великих искушења је, како индивидуална борба, тако и наша колективна. Школа полако, али сигурно улази у годину значајног јубилеја, већ 2021. године када ће обележити 140 година од оснивања. У току је припрема Енциклопедије знаменитих личности врањске Гимназије, као и изложба и многе друге активности које ће обележити школску јубиларну годину кроз време, сећања и казивања људи који су били и остали верни Гимназији. Мисија школе и даље остаје: У савременом свету најефикаснији вид борбе за живот води се помоћу знања, науке и вере. У стицању знањa, умења, вештина и навика лепог понашања школа као образовно-васпитна установа је незамењива.

И, на крају сећање на Гимназију Бошка Бабовића можда и је и најбоље описује: „ Гимназијско здање , у тој и таквој средини, сасвим се издвајало. На узвишици, висока и лепа, скоро наслоњена на градски парк – Гимназија се видела са свих страна. Усамљена и пространа, као да је доминирала целим градом….“

На данашњи дан, 8. августа 2020. године…

Директор Врањске гимназије,
Сузана Мишић Станковић

Подели: