Филиповић: Млади су наша снага, наша лепша будућност, нада и просперитет

Међународни дан младих први пут је обележен 2000. године након што је Генерална скупштина уједињених нација 1999. године донела Одлуку да се 12. август обележава као Међународни дан младих. Овај годишњи међународни догађај има сврху да скрене пажњу на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика и студената.

– Млади људи су извор идеја за иновације. Положај младих из године у годину у Србији је све бољи. Министарство омладине и спорта континуирано ради на томе да сва министарства младе поставе као приоритет и фокус и настоји да се за ту популацију одваја више средстава и на нивоу општина и градова. Дан младих замишљамо као дан када је пажња усмерена на проблеме младих широм света и када се указује на промене које млади чине у животу своје заједнице, а у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта. Током овог дана држава, институције, локалне самоуправе, организације скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву.

Међународни дан младих јесте дан када славимо достигнућа наше младости, поносно презентујемо фантастичне резултате које млади људи остварују на пољима спорта, политике, економије, науке и дан на који ћемо их додатно подстицати и охрабривати да активно учествују у друштву и свим друштвеним дешавањима. Морамо смањити изазове на тржишту рада и ограничен простор за политичку и друштвену партиципацију младих како бисмо избегли одлазак из нашег града и наше земље.

Данашњи дан нас подсећа на чињеницу да је један од најважнијих задатака свих нас брига о младима. Дужни смо да им обезбедимо безбрижно детињство и младост, добре услове за школовање, сигурну будућност, као и место за живот које једног дана неће пожелети да напусте, већ да наставе овде да живе и доприносе развитку своје заједнице. Такође је важно улагати у спорт и подстицати младе људе да се њиме што више баве. Дугујем неизмерну захвалност свим активистима и волонтерима који су услед актуелне пандемије корона вируса показали несебичну солидарност, хуманост и друштвену одговорност да од почетка ванредног стања свакодневно буду на располагању нашим најстаријим суграђанима, Kанцеларији за младе и локалној самоуправи. Велика захвалност на њиховој храбро донетој одлуци да се прикључе борби и буду партнери лекарима и здравственом систему у борби против пошасти која је све нас погодила. Млади су наша снага, наша лепша будућност, нада и просперитет и ја бих овом приликом желео још једном да честитам Међународни дан младих свим волонтерима, активистима и свим младима у Врању – рекао је координатор Kанцеларије за младе града Врања Стефан Филиповић.

Подели: