Кризни штаб о уласку грађана Северне Македоније, Хрватске, Бугарске и Румуније у Србију

Др Бранислав Тиодоровић рекао је на конференцији за медије републичког Кризног штаба да се тренутна епидемиолошка ситуација може означити несигурном са назнакама стабулизације, посебно у великим градовима, што се може рећи за Београд, Нови Сад и Крагујевац.

– Имамо отпуштених из клиниких центара и болница у значајној мери, чак и 30 одсто. У деловима општина Бујановац и Прешево код популације албанске мањине имамо благи раст који се може претворити у већи број оболелих, јер се лече у приватним установама на КиМ и користе здравствени систем Врања и Ниша кад су то најтежи случајеви – истакао је Тиодоровић.

На Кризном штабу је одлучено да ће странци који долазе из Северне Македоније, Хрватске, Бугарске и Румуније у Србију морати да имају негативан пи-си-ар тест, не старији од 48 сати.

Др Зоран Гојковић изјавио је да није закаснела реакција за увођење пи-си-ар тестирања, као и да су епидемиолози заузели јасан став да у наредних пет до седам дана поново евалуирамо ситуацију.

– Наши грађани нису ни могли да иду у неке земље, нисмо ни имали толики проток људи између Србије и осталих земаља. Од почетка смо говорили да може да буде ризично за наше грађане да одлазе у иностранство на летовање. Сви су првенствено одговорни за себе и своју породицу. Немамо толики број новооболелих који долазе из тих туристичких земаља да бисмо уводили мере и за грађане Србије, али то не значи да се тако нешто неће догодити и у неком следећем временском периоду – нагласио је Гојковић.

Извор: РТС

Подели: