Примопредаја дужности команданта Четврте бригаде Копнене војске  

На свечаности у касарни „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању, данас је извршена примопредаја дужности команданта Четврте бригаде Копнене војске између досадашњег команданта бригадног генерала Слободана Стопе и новог команданта пуковника Новице Петровића.

Свечаној примопредаји дужности присуствовао је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић са сарадницима. Поздравивши присутне од начелника Генералштаба Војске Србије и министра одбране,  командант Копнене војске се захвалио бригадном генералу Стопи на одржању и подизању оперативних способности бригаде, као и труду да се побољшају услови живота и рада припадника јединице. Пуковнику Петровићу је зажелео да настави тамо где је стао генерал Стопа и да га прати командантска срећа.

У свом обраћању генерал Стопа захвалио је на успешној сарадњи свим припадницима Четврте бригаде, челним људима града и грађанима Врања.

– Примајући дужност команданта 4. бригаде Копнене војске 13. јануара 2017. године знао сам да ме чекају бројни изазови, јер сам дошао у бригаду чије је чврсте темеље поставио генерал Симовић, надоградио генерал Лубура а ја требао да наставим започето. Знајући са каквим сјајним људима 4. бригада располаже и како Врање и Пчињски округ цене и ову бригаду и њено наслеђе, требало је оправдати поверење. Урадили смо доста, али много тога још може да се уради и не сумњам да ће бити урађено. Иако данас овде нема представника локалних самоуправа и осталих институција Пчињског округа, желим свима да се захвалим на подршци коју су нам пружали, све што смо радили, било је са најбољим намерама, а у пензију одлазим са најлепшим успоменама. Новом команданту и пре свега мом великом пријатељу, пуковнику Новици Петровићу желим да успешно командује 4. бригадом Копнене војске, а ја ћу се радовати сваком резултату који бригада оствари у будућности! – истакао је генерал Стопа.

Пуковник Петровић је нагласио да верује у способности војника и старешина Четврте бригаде и изразио уверење да ће одговорно и професионално извршавати све постављене задатке.

– На овој писти за постројавање, у овој касарни сам 1987. године као кадет прве године Војне академије положио војничку заклетву. Тридесет три године касније, припала ми је изузетна част да на истом месту примим дужност команданта 4. бригаде Копнене војске. Надам се да ћу оправдати указано поверење и знам да ћу имати вашу потпуну подршку у извршавању свих задатака бригаде. Захваљујем се досадашњем  команданту бригадном генералу Слободану Стопи на уложеном раду и труду. Бригадном генералу Стопи, мом пријатељу, желим добро здравље, мирне пензионерске дане и породичну срећу. Настојаћу да унапредим оперативне способности бригаде и да сачувам изванредну сарадњу са локалном самоуправом, коју су моји претходници изграђивали годинама уназад захваљујући међусобном разумевању и несебичној подршци, на добробит 4. бригаде, Врања и Пчињског округа. Верујем да ћемо и у наредном периоду радити заједно на добробит наше отаџбине – додао је пуковник Петровић.

Предајом дужности, бригадни генерал Слободан Стопа одлази у заслужену пензију, док пуковник Новица Петровић на дужност команданта Четврте бригаде долази са дужности команданта Мешовите артиљеријске бригаде из Ниша.

Претходне седмице, пуковник Петровић је дужност команданта Мешовите артиљеријске бригаде предао пуковнику Дејану Новаковићу, његовом заменику, који ће командовати Мешовитом артиљеријском бригадом у наредном периоду.

Извор: Четвртa бригадa Копнене војске

Подели: