Данас почиње програм „Моја прва плата“

Почиње реализација Владиног програма „Моја прва плата“, део пакета мера државе за помоћ привреди током пандемије. Национална служба за запошљавање данас расписује позив послодавцима заинтересованим да понуде прво радно место за 10.000 младих који су завршили средње школе и факултете. Део трошкова за њихове плате сносиће држава за шта је из буџета издвојено две милијарде динара. Средњошколци ће добијати из буџета 20.000 динара дотације, а дипломци 24.000 динара током девет месеци. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже за РТС да је тај програм начин да млади људи започну свој радни век.

Програм траје девет месеци, а послодавац, додаје, није у обавези да након тога запосли оног који учествује у програму. Пријаве иду преко портала који је урадила Канцеларија за ИТ, а Национална служба за запошљавање на свом сајту је отворила посебну рубрику за „Моју прву плату“ за компаније.

Млади, до 30 година, који би да стекну праксу кроз програм „Моја прва плата“ моћи ће да конкуришу од 1. до 15. октобра. Фирме ће за програм моћи да аплицирају преко сајта „Моја прва плата“ до 25. септембра.

Процене су да ће прве зараде уз помоћ буџета добити око 10.000 младих.

Извор: РТС

Подели: