Свечано отворена манифестација „Мај месец музике”

У Позоришту Бора Станковић заменица градоначелника Зорица Јовић отворила је традиционалну манифестацију посвећену класичној музици Мај месец музике, која се ове године одржава од 10. септембра до 5. октобра. Померање манифестације условила је епидемиолошка ситуација изазвана корона вирусом, због које су била одложена сва културна дешавања и већа окупљања у затвореном простору.

Мај месец музике је манифестација којом смо годинама уназад почињали Врањско културно лето и током које су на различитим локацијама у граду љубитељи класичне музике били у прилици да уживају у најдивнијим нотама светски признатих композитора. Ове године пандемија изазвана корана вирусом спречила нас је да манифестацију одржимо током маја месеца као и да на посебан начин обележимо јубилеј две деценије њеног трајања. Ипак, нисмо посустали, како је епидемиолошка ситуација повољнија и полако уз мере опреза враћамо се редовним токовима живота, стекли су се и услови да одржимо манифестацију. Иако у мањем обиму организатори су се потрудили да и овог пута направе квалитетан репертоар који ће задовољити укус и критеријум широке врањске публике, а град Врање познат је по аутентичном музичком наслеђу и специфичном изразу са својом градском песмом са којом се нашао на листи нематеријалног културног блага Републике Србије, наставиће да улаже у духовну надоградњу својих нараштаја подржавајући пројекте и манифестације као што је Мај месец музике– истакла је заменица градоначелника Зорица Јовић.

-Наша школа као водећа институција у образовању талентоване деце и као један од стубова културе нашег града већ 20 година заредом организује манифестацију Мај месец музике. Ове године из добро познатих разлога нисмо били у могућности да у мају уживамо у овом културном дешавању. Зато смо одлучили да сада овим окупљањем, оживимо дух културе и уметности и да докажемо да нас ништа па ни овај невидљиви непријатељ не може спречити да ширимо културне видике наше личности, да јачамо оптимизам, који није ништа друго него способност, да се неповољне околности и лоша времена не доживљавају на трагичан начин – рекла је директорка Музичке школе Стеван Мокрањац Тања Близнаковски Јовановић.

Након свечаног отварања уследио је целовечерњи концерт за кларинет под називом Њено величанство музика, у извођењу Врањанца Александар Тасић.

У оквиру манифестације биће одржано десет концерата и то у сали Музичке школе Ставан Мокрањац‘ са почетком у 19 сати, осим завршног концерта 5. октобра, који ће такође бити одржан у сали Позоришта. Овогодишњи фестивал обележиће наступи професионалних музичара, професора музичких академија и факултета из земље и окружења.

Публика ће морати да поштује прописане мере заштите. Организатор манифестације је Музичка школа Стеван Мокрањац, а покровитељи су Министарство културе и информисања и град Врање.

 

Подели: