Кризни штаб: Одлазак на славља и летовање лош избор

На конференцији за медије републичког Кризног штаба, заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да су одговорно понашање грађана и придржавање мера које су прописане довеле нашу земљу у стабилну ситуацију, иако је епидемиолошка ситуација у окружењу и Европи лоша.

– У овом тренутку је већа могућност да се инфицирате у некој од земаља у окружењу које су популарне међу нашим грађанима. Вероватноћа оболевања у Црној Гори је 282 на 100.000, што је сврстава на треће место у Европи када је у питању ризик од оболевања. У БиХ је овај ризик 94 на 100.000, у Хрватској 84 на 100.000. У нашој земљи је испод 15 на 100.000 становника – навела је Kисић Тепачевићева.

Епидемиолог Предраг Кон је нагласио да се прихватљива ситуација може очувати једино рационалним понашањем. Мере које су данас донете с циљем да се вирус задржи од уласка у Србију, према његовом мишљењу, сви који се враћају са летовања морају да схвате и понашају се у складу с тим да можда носе вирус, а да тога нису свесни и зато је њихова сарадња неопходна.

– Није паметно говорити унапред, важно је сачекати процедуру. Сада је већ на снази да се деле упозорења на прелазима, и требало би интензивирати упозорења, нешто ће се изменити, биће обавеза да се у 24 сата јаве у ковид амбуланту и завод. Надзор ће бити спроведен и до краја ће бити разрађено како ће функционисти – рекао је Kон.

Извор: РТС

Подели: