Отворен IT центар у Трговишту

У малој сали Канцеларије за младе општине Трговиште отворен је IT центар у оквиру реализације пројекта „Умрежавање младих за економску размену у прекограничном региону“ у сарадњи са Републиком Бугарском. Он ће бити отворен сваког радног дана од 8 до 15 часова.

Фото: Врањска плус

У реализацију пројекта „Умрежавање младих за економску размену у прекограничном региону“ укључени су ученици који су прошли кроз радионице и тренинге на тему „Развој софтвера и web дизајна“. Стручно усавршавање у IT компанијама широм Србије добило је осам полазника. За њих је отварање IT центра у Канцеларији за младе општине Трговиште од великог значаја.

– Од великог значаја нам је овај IT центар зато што млади људи имају могућност да се едукују у вези са IT технологијама, да усаврше своја интернет знања и вештине као и да развију каријеру у сфери web дизајна за израду web сајтова. Врло смо задовољни тиме што имамо обезбеђене лап топове – рекла је полазница обуке Бојана Стоиловић.

Фото: Врањска плус

Канцеларија за младе Трговишта опремила је IT центар са десет рачунара који ће бити на располагању свим мештанима ове општине а посебно ученицима. Ово је реализовано на основу пројекта финансираног од стране Европске уније, у програму прекограничне сарадње Бугарске и Србије.

– Буџет Канцеларије за младе је 73.875,65 евра, од тога 85 процената финансира Европска унија, односно 62.875,26 евра, што чини укупан износ од 146.343,13 евра. Млади су веома задовољни јер су добили један кутак где ће да се упознају за новим IT техникама из сфере IT науке – изјавио је заменик председнице општине Трговиште Небојша Трајковић.

Млади у Трговишту заинтересовани су за иновације у свим облицима друштвеног живота. Овај IT центар биће им од велике помоћи у даљем школовању и усавршавању.

Фото: Врањска плус

– Партнери из Бугарске су лидери на овом пројекту. Овај центар је значајан како за младе у Трговишту, тако и за остале, зато што помоћу ове опреме можемо да ангажујемо стручњаке и вршимо обуку, укључујући и друге образовне установе, као и запослене у јавним предузећима и установама. Пројекат је при крају, 2. октобра ће код наших партнера у Бугарској бити завршна конференција где ће бити представљене све активности датог пројекта – рекао је директор ЈУ Канцеларија за младе општине Трговиште Саша Дојчиновић.

Прекогранична сарадња са Бугарском биће настављена реализацијом неких нових пројеката, поручују надлежни из општине Трговиште.

Подели: