Међународни научни скуп у славу Преподобног Прохора Пчињског

У оквиру обележавања значајног јубилеја манастира Преподобног Прохора Пчињског одржава се дводневни међународни научни скуп “Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу”. Данас је након Свете литургије у манастиру који је посвећен овом светитељу одржан први дан научног скупа, док је за сутра рад планиран у Свеправославном центру Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски.

Епископ врањски господин Пахомије рекао је да се за овај научни скуп пријавило око 50 излагача али због целокупне епидемиолошке ситуације дошло је 25. Професорка Сунчица Денић у свом научном раду бавила се „Народним умотворинама и предањима из Пчињског краја у записима Јована Хаџи-Васиљевића“, професор Драгиша Бојовић, одржао је излагање на тему свог рада „Свети отац и четири брата и прози Григорија Божовића“, професор Влада Станковић говорио је на тему „Ктитори манастира Преподобног Прохора Пчињског, цар Роман Диоген и краљ Милутин“ док је професорка Јелена Ердељан говорила на тему „Мотив јелана у житију и иконографији Светог Прохора Пчињског“.

Игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методије Марковић након поздравне речи одржао је предавање на тему „Монашки подвиг Преподобног Прохора Пчињског у светлости васкрсења Христовог“.

Међународни научни скуп одржава се и сутра 26. септембра али у Свеправославном центру Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски. Скуп се одржава у оквиру програма обележавања 950 година манастира Преподобног Прохора Пчињског.

 

 

Подели: