Најбоље из Србије: Мултиетнички онлајн кувар ученика ОШ „Вук Караџић“ из Врања

Председник Србије Александар Вучић на свом званичном сајту www.predsednik.rs од петка 25. септембра промовише „најбоље из Србије“, тако да грађани могу да прочитају текстове о успешним пројектима, иновативним идејама и појединцима који су својим радом, залагањем, храброшћу и пожртвованошћу заслужили да буду представљени.

– Ово је истовремено прилика за медије да пронађу инспирацију у причама о „малим“ али значајним и несвакидашњим догађајима, људима и њиховим постигнућима. Овог петка можете погледати како су се основци из Врања и Тутина снашли током снимања онлајн мултиетничког кувара. Представићемо вам и паметну рукавицу, која ће слепим и слабовидим особама олакшати кретање. Упознаћемо вас са младим доктором из Лебана који волонтира у тамошњој ковид амбуланти, а можете прочитати и текст о „малој градоначелници“ из Сремске Митровице – пише на инстаграм профилу buducnostsrbijeav.

Мултиетнички онлајн кувар један је од пројеката који је реализован у мају и јуну школске 2019/20, током трајања пандемије изазване корона вирусом. У оквиру семинара на тему „Унапређење међуетничке сарадње Врања и Тутина оснаживањем жена и девојчица припадница етничких мањина и умрежавање релевантних актера из локалних средина“, у сарадњи са удружењем грађана NEXUS, тим Основне школе „Вук Kараџић“ у Врању одлучио је да направи онлајн мултиетнички кувар. У пројекту је учествовало 52 ученика од првог до осмог разреда, међу којима је двадесеторо ромске националности.

Основна школа „Вук Kараџић“ је најстарија школа у Врању и највећа у региону. Наставу похађа преко 1.100 ученика, а наставни кадар чини више од 70 наставника.

Kао најсавременија – са новим рачунарским кабинетом, амфитеатром, модерном спортском халом и отвореним вишефункционалним тереном са вештачком травом, осветљењем и трибинама, као и двориштем за летње сцене, школа се сврстава у ред најбоље опремљених у региону и као таква често је учесник и реализатор бројних пројеката, а у фокусу свих њих су превасходно ученици.

Учествујући у пројекту мултиетничког онлајн кувара, ђаци су имали задатак да изаберу неко од јела традиционалне кухиње и да их припреме уз помоћ укућана, при том снимајући цео процес кувања. Према речима учесника пројекта био је то изазов и за децу, али и родитеље, јер је требало све забележити на начин који ће бити пријемчив гледаоцу.

Пројекат је успешно завршен, а резултат је видео кувар у коме се осим начина припреме налазе и рецепти.

Онлајн кувар можете погледати на видео снимку и записати занимљиве рецепте.

Извор: www.predsednik.rs

Подели: