Завршен научни скуп посвећен Светом Прохору Пчињском

Други дан обележавања међународног научног скупа “Преподобни Прохор Пчињски – 950 година у српском народу” одржан је у Свеправославном центру Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски и то онлајн путем интернета због актуелне епидемиолошке ситуације. Том приликом своје научне радове изложили су Бобан Стојковић из Призренске Богословије Св. Кирила и Методија у Нишу, др Васиљ Јововић из Богословије „Свети Петар Цетињски“, проф. др Борис Стојковски са Филозофског факултета у Новом Саду, др Урош Шешум са Филозофског факултета Универзитета у Београду и проф. др Галина Александровна Казимова из Москве.

– Захваљујем се члановима Савета који су заиста ове године доста радили, 4 седнице смо имали, као и учесницима скупа што смо се овде данас окупили у овим неприликама. Упућујем молитву Светог Прохора Пчињског свим верницима. Надам се да ће ускоро изаћи и зборник радова са овога скупа. Нека нас Господ чува – изјавио је Епископ врањски господин Пахомије који је такође присуствовао догађају.

Неке од тема о којима је на скупу било речи су: „Летопис манастира Светог Прохора Пчињског као историјски извор“, „Помени Светог Прохора Пчињског у штампи Црне Горе 1835-1941“, „Један римокатолички запис о Светом Прохору Пчињском“, „Српска четничка акција у Источном повардарју 1911-1912“.

Скуп је затворила професорка Јелена Ердељан, деканица за науку Филозофског факултета Универзитета у Београаду:

– Дали смо веома значајан допринос, имали смо 28 радова изложених у два дана из области које се тичу свих друштвено-хуманистичних наука. Видели смо овом приликом да је тенденција у савременој науци превазићи партикуларизацију као и да је теологија у основи свих хуманистичких наука – нагласила је Ердељан.

Подели: