Светски дан срца: Др Тимчић поручио суграђанима да чувају здравље

Данас је Светски дан срца. Тим поводом врањски интерниста др Благоје Тимчић поручио је својим суграђанима да чувају своје срце и здравље, буду физички активни, хране се правилно и максимално избегавају стресне ситуације, јер су то предуслови за дуг и срећан живот.

Последњих месеци доста се прича о корона инфекцији, а кардиоваскуларне болести су по страни, иако су управо болести срца и крвних судова здравствени проблем број 1 у свету и код нас. Светски дан срца је прилика да се укаже на овај проблем, рекао је интерниста др Благоје Тимчић.

Све више и више људи у најбољем животном добу, када су психофизички најздравији, према Тимчићевим речима, сусреће се са најозбиљнијим здравственим проблемима који се односе на кардиоваскуларну патологију. Повећан крвни притисак је најзначајнији фактор ризика.

Зато се инсистира на мерама превенције и регулисању фактора ризика који доминирају када је реч о срчаним обољењима. Променљиви фактори ризика, објаснио је интерниста, могу спречити озбиљније здравствене инциденте пре времена. Млади људи, на пример, избегавају редовно узимање терапије ако им се каже да морају да је користе доживотно.

Светски дан срца је установљен 2000. године, са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти. Сваке године у свету 17,9 милиона људи умре као последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона.

Подели: