„Травничка хроника” отворила 40. Борине позоришне дане

Прва одиграна представа на јубиларним 40. Бориним позоришним данима је Травничка хроника, коју је по истоименом роману Иве Андрића, режирао Никита Миливојевић, а у копродукцији СНП Нови Сад и НП Сомбор. Наредна три дана пред врањском публиком налазе се комади Сељачка опера, Калигула и Пасивно пушење.

– Позориште је заједница глумаца и публике. У овим тешким и невеселим околностима, времену стрепње и неизвесности где су нам забрањени руковање, загрљаји, пољупци, стрепимо од вируса о коме не знамо ништа, храброст је што је ова сала испуњена а глумци играју представу. Изузетно је важно за Врање и локалну самоуправу да се одржи континуитет јер је значајно не прекидати комуникацију између публике и позоришта – рекао је селектор фестивала Слободан Савић и додао да слоган манифестације Садашње у прошлости није случајан, већ подсећа на то да је Бора Станковић један од ретких писаца који је отварао теме које су и данас актуелне, ми у њима препознајемо садашњост.

Глумцу Зорану Карајићу Иво Андрић је омиљени писац. Он је истакао да иако представа описује конзулска времена у Босни пре толико година, њен највећи квалитет је што догађаје из далеке прошлости препознајемо у овом времену.

– Неке од најлепших страница исписаних на српском језику налазе се у овом роману, који је за мене као свећа што гори дању и ноћу. То је иста она свећа коју носи и јунак Тарковског кроз празан базен. Том свећом, у мраку, почиње и наша представа – нагласио је редитељ Никита Миливојевић.

Отварању фестивала присуствовао је градоначелник др Слободан Миленковић са сарадницима, као и бројне личности из јавног живота Врања. Покровитељи 40. Бориних позоришних дана су град Врање и републичко Министарство културе и информисања.

У оквиру пратећег програма фестивала, у Галерији Позоришта отворена је изложба 16. Међународног тријенала Позориште у фотографској уметности, Стеријиног позорја. Жири је прегледао 1.123 фотографије које је на изложбу упутило 287 уметника из 60 земаља. За изложбу су прихваћене 244 фотографије 127 уметника из 48 земаља. Учествују земље из окружења: Северна Македонија, Хрватска, Румунија, као и оне географски удаљене: Доминиканска Република, Пакистан, Кина, Велика Британија, Јужна Африка.

Подели: