Још 579 особа позитивно на вирус корона – 3 пацијента преминула

У Републици Србији је до 15 часова 23. октобра 2020. године регистровано укупно 38.115 потврђених случајева COVID-19. Од последњег извештаја тестирани су узорци 8.209 особа од којих је 579 позитивнo.

На респираторима je укупно 24 пацијента. У Републици Србији тестирано је укупно 1.271.455 особа.

У последња 24 часа преминуле су 3 особе услед последица изазваних вирусом COVID-19. Укупан број преминулих од почетка епидемије је 786. Тренутно је укупно хоспиталозивано 530 пацијената.

Заменица Института „Батут“ др Дарија Кисић Тепавчевић је навела да је 85 одсто новозаражених у последњих недељу дана у старосној групи до 60 година. То нам говори да су под највећим ризиком радно способно становништво и млађи одрасли људи, додала је Кисићева.

-Узор треба да нам буду наши најстарији суграђани који свесни да су у највећем ризику се најсавесније понашају – рекла је Кисићева и додала да су узор и млади који у школама се придржавају мера јер није дошло до већег заражавања у школским срединама.

На питање зашто је у марту уведено ванредно стање и забрана кретања, а било је мање случајева заразе него сада, Кисићева је рекла да је сада имамо више искуства, али је и мањи број хоспитализација, а и међу њима је мањи број тежих случајева.

-На самом почетку читав свет је био изненађен интезитетом овог вируса и нико није био припремљен за овако врсту болести која се брзо ширила – рекла је Кисићева и додала да су нас плашила искуства из Италије и Шпаније, где су здравствени капацитети били премали да приме све пацијете којима је помоћ била потребна.

-Приоритет нам је био да делујемо превентивно и да спречимо да тај талас не буде као цунами што је био у неким земљама и у том моменту тим рестрикцијама смо успели да очувамо наше најстарије суграђане – нагласила је Кисићева.

У међувремену су набављени тестови, нови респиратори, изграђене нове лабораторије, повећани биолнички капацитети, поручила је Кисићева.

Извор: Министарство здравља, РТС.

Подели: