Промовисан роман „Црна птица” Александре Јовановић

У оквиру 40. „Бориних позоришних дана“ промовисан је роман за децу под називом „Црна птица”, ауторке из Врања Александре Јовановић.

Ауторка Александра Јовановић, двадесетчетворогодишња Врањанка, завршила је основне и мастер студије на Факултету драмских уметности у Београду и сада је на докторским студијама. Њен први роман за децу „Црна птица“ доноси причу о девојчици Жељи која има 12 година и изгубила је оца.

Фото: Врањска плус

-У роману се ради о начину на који се она носи са тугом, са губитком и како превазилази патњу уз помоћ најближих и уз помоћ сопствене храбрости. Дванаест година није мало, тада деца почињу нагло да се развијају, њихова интересовања се гранају у више праваца, тело и ум им се мења вртоглавом брзином. Идеја је настала конкретно на факултету, на четвртој години студија и прво је била у форми дипломског сценарија који сам касније прерадила у роман – рекла је ауторка Александра Јовановић.

Јовановићева је изразила задовољство што је део програма „Бориних позоришних дана“. Иначе, она је и добитница награде Млади дис која се састоји од плакете и штампања награђене књиге.

-Награда Млади дис је изузетно значајна. Јесте она означила неки бум за мене у неком смислу, ја још увек нисам свесна значаја њених размера. Збирка песама тек треба да изађе није још. Ја мислим да ћу праве резултате видети тек након издавања књиге – рекла је Јовановићева.

У промоцији су осим ауторке учестововали и професорка српског језика и књижевности Милица Митић, педагог Милица Трајковић, књижевна критичарка и чланица колектива Побуњене читатељке Марија Божић и уметнички руководилац врањског театра Бојан Јовановић, док је модератор била драмтург Неда Гојковић. Промоција романа првенца младе Врањанке изазвала је велико интересовање публике.

 

Подели: